Η προληπτική ιατρική αποτελεί καυτό θέμα αυτό τον καιρό καθώς όλοι αναζητούν τρόπους για να παραμένουν υγιείς και να αποφεύγουν την ασθένεια.

Από την Bonni S. Goldstein, MD στις 29 Αυγούστου 2018

Το σώμα μας αποτελείται από πολλά μοναδικά φυσιολογικά συστήματα που σκοπός τους είναι να διατηρούν μια εσωτερική ισορροπία που ονομάζεται ομοιόσταση. Γνωρίζουμε ότι το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να εξισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο θυρεοειδής αδένας απελευθερώνει θυρεοειδική ορμόνη, η οποία ρυθμίζει τις ζωτικές σωματικές λειτουργίες που σχετίζονται με το μεταβολισμό, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλά άλλα. Με απλά λόγια, το σώμα μας λειτουργεί συνεχώς προκειμένου να παραμένει σε ισορροπία σε απόκριση προς το εξωτερικό περιβάλλον.

Στην προσπάθεια κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η THC προκαλεί τα γνωστά τοξικά της αποτελέσματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έχουμε ένα ακόμη ρυθμιστικό φυσιολογικό σύστημα, που ονομάζεται ενδοκανναβινοειδές σύστημα  (ΕΚΣ), του οποίου ο ρόλος είναι να διατηρεί την ομοιόσταση των μηνυμάτων των αποστελλομένων μεταξύ των κυττάρων μας. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η ασθένεια, η φλεγμονή και ο τραυματισμός θα προκαλέσουν το ΕΚΣ να αναλάβει δράση, προσπαθώντας να επαναφέρει το εσωτερικό μας περιβάλλον σε ομοιόσταση. Το σύστημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως προστατευτικό και απαραίτητο για τη ζωή. Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε να στοχεύσουμε αυτό το σύστημα για να αποτρέψουμε την ασθένεια και να διατηρήσουμε καλύτερη υγεία;

Το ΕΚΣ είναι το πλέον διαδεδομένο σύστημα υποδοχέων στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από τρία κύρια μέρη: υποδοχείς κανναβινοειδών, ενώσεις που ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή. και τα ένζυμα που συνθέτουν και διασπούν τα ενδοκανναβινοειδή.

Τα ενδοκανναβινοειδή, που συχνά αναφέρονται ως «εσωτερική κάνναβη», συντίθενται κατόπιν ζήτησης από υγιή διατροφικά λιπαρά. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών επικάθονται στις μεμβράνες των κυττάρων σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος, δηλαδή στις περιοχές στον εγκέφαλο που ελέγχουν τον πόνο, τη μνήμη, το συναίσθημα, τις εκούσιες κινήσεις, τη ναυτία και την όρεξη, καθώς και στο έντερο, στο ανοσιακό και στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Όταν κάποιος πυροδοτικός μηχανισμός προκαλεί μια ανισορροπία, όπως ένας τραυματισμός ή μια ασθένεια, απελευθερώνονται τα ενδοκανναβινοειδή, τα οποία ενεργούν ως «κλειδιά» που δεσμεύονται στους υποδοχείς, οι οποίοι λειτουργούν ως «κλειδαριές» στα κύτταρα μας. Η ενεργοποίηση του υποδοχέα οδηγεί σε ενδοκυττάρια χημική αντίδραση που λέγει στο κύτταρο να αλλάξει το μήνυμά του.

Η λειτουργικότητα του ΕΚΣ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία, τα επίπεδα στρες, η διατροφή και το συνολικό επίπεδο υγείας. Υπάρχουν παραλλαγές στα γονίδια που κωδικεύουν το ΕΚΣ και μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένες καταστάσεις, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD) και η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD). Επιπλέον, οι χρόνιες ασθένειες, το χρόνιο στρες και / ή η χρόνια στέρηση του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν στην εξάντληση των ενδοκανναβινοειδών. Αυτές οι διαταραχές στην κανονική λειτουργία του ΕΚΣ παρεμβαίνουν στην ικανότητά του να ρυθμίζει τις κυτταρικές ανισορροπίες και να επιτυγχάνει ομοιόσταση.

Το 2004, ο Ethan Russo, νευρολόγος και ερευνητής, δημοσίευσε την εργασία  του «Κλινική Ανεπάρκεια Ενδοκανναβινοειδών (CECD): Μπορεί αυτή η ιδέα να εξηγήσει τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης στην ημικρανία, στην ινομυαλγία, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σε άλλες καταστάσεις ανθεκτικές στη θεραπεία;»  στο περιοδικό Neuroendocrinology Letters. Ο Russo υποστήριξε ότι ορισμένα άτομα με τις αναφερόμενες καταστάσεις ανταποκρίθηκαν στις θεραπείες με βάση την κάνναβη επειδή είχαν ανεπάρκειες ενδοκανναβινοειδών που επέτρεψαν κατ’ αρχήν να εκδηλωθεί η κατάσταση.

Μεταγενέστερη έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη ενδοκανναβινοειδών παίζει ρόλο σε αυτοάνοσες ασθένειες, επιληψία, σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη, άγχος, σχιζοφρένεια, πολλαπλή σκλήρυνση, ναυτία, νόσο του Huntington, νόσο του Parkinson, εμμηνορροϊκά συμπτώματα, και άλλες δυσθεράπευτες καταστάσεις.

Το φυτό της κάνναβης παράγει πάνω από 100 φυτοκανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και της κανναβιδιόλης (CBD). Αυτές οι ενώσεις μιμούνται τα ενδοκανναβινοειδή αλληλεπιδρώντας με το ΕΚΣ και αποκαθιστώντας την ομοιόσταση. Αντί της αναμονής έως ότου εμφανιστεί η ασθένεια, υπάρχουν πολλοί τρόποι φροντίδας του ΕΚΣ, η οποία θα το επιτρέψει να λειτουργήσει σωστά, και θα αποφευχθούν τυχόν ανεπάρκειες και θα διατηρηθεί η ομοιόσταση.

Είναι γνωστό ότι υγιής, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για συναισθηματική και σωματική ευεξία. Το σώμα μας βασίζεται στη διατροφή μας για να παράγει την σωστή ποσότητα ενδοκανναβινοειδών για να λειτουργεί βέλτιστα. Τα κανναβινοειδή συντίθενται από τα λιπαρά οξέα στη δίαιτά μας και απαιτούν συγκεκριμένη ισορροπία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 για να παραχθούν στις σωστές ποσότητες.

Για τη μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα, η βέλτιστη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τα τρόφιμα είναι μεταξύ 5: 1 και 1: 1, όπου όσο χαμηλότερη είναι τόσο το καλύτερο για τους χρονίως πάσχοντες. Στις δυτικές κοινωνίες η συνήθεις αναλογίες στην διατροφή είναι 20: 1, κυρίως λόγω της υπερκατανάλωσης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που προέρχονται από φυτικά έλαια σε πολλές συσκευασμένες τροφές. Οι υψηλότερες αναλογίες ωμέγα-6 προς ω-3 λιπαρών οξέων οδηγούν σε μείωση των ενδοκανναβινοειδών, οδηγώντας σε ανικανότητα διατήρησης της ομοιόστασης.

Ένας άλλος παράγοντας που προάγει την καλή λειτουργία του ΕΚΣ είναι η αερόβια άσκηση. Μελέτες σε ζώα αναφέρουν ότι το εθελοντικό τρέξιμο σε τροχό αυξάνει τους υποδοχείς κανναβινοειδών στον εγκέφαλο και αυξάνει την ευαισθησία των υποδοχέων στα ενδοκανναβινοειδή. Ανθρώπινες μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση, όπως τρέξιμο, ποδηλασία και πεζοπορία, ενισχύει τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών στην κυκλοφορία του αίματος. Στην πραγματικότητα, τα ενδοκανναβινοειδή είναι πιθανόν υπεύθυνα για το φαινόμενο που περιγράφεται ως η «ευφορία του δρομέα».

Τα προβιοτικά μπορούν και αυτά να ωφελήσουν το ΕΚΣ. Ο Lactobacillus acidophilus, προβιοτικό βακτηρίδιο που βρίσκεται σε ζυμωμένα τρόφιμα: όπως το γιαούρτι και το λάχανο τουρσί, δείχθηκε ότι επάγει την έκφραση των υποδοχέων κανναβινοειδών στο έντερο, και προάγει την εντερική ομοιόσταση.

Τόσο ο βελονισμός όσο και ο οστεοπαθητικός χειρισμός ενισχύουν το ΕΚΣ. Η γιόγκα και ο διαλογισμός προκαλεί τη «αντίδραση χαλάρωσης,» ένα φυσιολογικό φαινόμενο συμπεριφοράς η οποία προάγει την ψυχική και σωματική ευεξία. Παρότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει μελέτες πλείστοι ειδικοί θεωρούν πιθανή την ευεργετική δράση αυτών των τεχνικών χειρισμού του στρες στο να προάγουν την ομοιόσταση.

Τέλος, τι γίνεται με την ικανότητα της κάνναβης να προλαμβάνει την ασθένεια; Τα φυτικά κανναβινοειδή είναι γνωστά για την μεγάλη ασφάλεια τους και τις αντι-φλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές τους ιδιότητες. Σε περιπτώσεις ενδοκανναβινοειδούς ανεπάρκειας, η χρήση κάνναβης μπορεί να είναι η διορθωτική ουσία, εξαφανίζοντας τα συμπτώματα της νοσηρής κατάστασης. Η τακτική χρήση κάνναβης μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή και την συσσώρευση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι οι βασικές αιτίες πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοανόσων και νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Η κάνναβη σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει προστασία έναντι της ανάπτυξης διαβήτη. Στις αρχές του χρόνου, γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χρόνιες χαμηλές δόσεις THC αντέστρεψαν την παρακμή την σχετιζόμενη με την ηλικία στην γνωσιακή επίδοση ηλικιωμένων ποντικών.

Επιπροσθέτως, η έρευνα έχει τεκμηριώσει την σημαντική μείωση στη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε κράτη με νόμους για την ιατρική κάνναβη, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τέταρτο των θανάτων από οπιοειδή.

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι η χρήση κάνναβης ενισχύει τη συνολική υγεία τους προάγοντας τον ποιοτικό ύπνο, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη και μειώνοντας τον πόνο και τις φλεγμονές ώστε να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους. Παρόλο που δεν έχουν διερευνηθεί ακριβείς δόσεις και συνδυασμοί κανναβινοειδών για προληπτικές ενδείξεις, είναι πιθανό ότι χαμηλές διαλείπουσες δόσεις που περιλαμβάνουν τόσο THC όσο και CBD θα μεγεθύνουν το ΕΚΣ χωρίς να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις. Η υγιεινή διατροφή υγιεινή διατροφή (συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων στη σωστή ισορροπία), η αερόβια άσκηση και η διαχείριση του στρες θα βοηθήσουν το ΕΚΣ να διατηρεί την ομοιόσταση.

Φροντίστε το ενδοκανναβινοειδές σας σύστημα και αυτό θα σας φροντίσει.


H Δρ Bonni Goldstein, ιατρός με έδρα το Λος Άντζελες, είναι ο συντάκτης του  Cannabis Revealed  και ο ιατρικός διευθυντής των Canna-Centers, τα οποία προσφέρουν εκπαιδευτικά  και διαδικτυακά σεμινάρια επί της θεραπείας με κάνναβη.

 Πηγή: https://www.projectcbd.org/should-you-use-cannabis-prevent-illness

Κατηγορίες: Cannabis Research

Αφήστε μια απάντηση